Zuid-IJsland: van Selfoss tot Jökulsárlón

Na twee dagen in de omgeving van Grindavík en Selfoss inclusief een dag in de Golden Circle brengt de reis ons naar het zuiden van IJsland. Het tweede deel van onze route: Selfoss – Vík – Öræfi (Skaftafell) – Jökulsárlón – Eyvindarhólar – Reykjavík.

Gluggafoss waterval, IJsland
De Gluggafoss

Gezien de afstand tussen Selfoss en onze meest oostelijke bestemming, Jökulsárlón, hebben we besloten om halverwege een tussenstop in te lassen in Vík. Een afstand van 145 km vanuit Selfoss die, met een maximale snelheid van 90 kilometer, in ruim 1,5 uur te rijden is, maar wij kiezen halverwege voor een aangeraden omweg via weg 261 en 250. Een fijne onderbreking van de IJslandse ‘snelweg’, waar je kunt genieten van wijdse landschappen gevuld met weilanden, omringd door indrukwekkende (besneeuwde) bergen en een bezoek aan de Gluggafoss waterval.

Vlak nadat we weer de rondweg (1) gaan volgen, stoppen we bij het Eyjafjallajökull Iceland Erupts museum. Een klein museum waar je onder andere een indrukwekkende film kunt bekijken over de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 en het effect op de boerderij en zijn bewoners aan de voet van de vulkaan. De film geeft een bijzonder inzicht in de relatie van de IJslanders met de schitterende, maar tevens levensbedreigende elementen van hun thuisland.

Gitzwarte stranden bij Vík í Mýrdal

Na een bezoek aan de 60 meter hoge en de 25 meter brede Skógafoss waterval (waar de klim naar boven een aanrader is) en de 65 meter hoge Seljalandsfoss (waar je achterlangs kunt lopen), komen we aan in Vík waar we verblijven in Hotel Edda Vík. Een modern hotel dat vooral ruimte lijkt te bieden aan reizigers op doorreis langs het zuiden van IJsland. Het hotel beschikt over een zeer goed restaurant dat (ook voor bezoekers van de regio) vanwege de heerlijke gerechten en moderne entourage zeker aan te raden is.

Zwarte stranden bij Vík, IJsland
Zwarte stranden bij Vík

We beginnen de volgende dag met een korte wandeling over het zwarte strand bij Vík langs de Reynisfjall berg (340 meter hoog), een geliefde plek voor vogelspotters. Vooral in de zomer komen er veel vogelsoorten voor, waaronder de voor IJsland zo kenmerkende papegaaiduiker. Aan de westzijde van de Reynisfjall ligt het Reynisfjara strand waar je een mooi uitzicht hebt op de Reynisdrangar basaltzuilen van 66 meter hoog in zee.

Grootste gletsjer van Europa

Na ons vertrek uit Vík slaan we net voor de afslag naar de 204 linksaf naar de Fjaðrárgljúfur kloof. Wegens tijdgebrek besluiten wij ons slechts aan een deel van de wandeling naar boven te wagen, waar we schitterend uitzicht hebben op de kloof in de Fjaðrá rivier, maar met meer tijd te besteden kun je de oversteek maken naar kirkjubæjarklaustur waarbij je onder andere langs de Fragrifoss waterval komt.

Svinafellsjokull, IJsland
Svinafellsjokull

Bij aankomst in Skaftafell besluiten we door te rijden naar de Svínafellsjökull, een gletsjertong van de grootste gletsjer van Europa: de Vatnajökull. Alhoewel de Svínafellsjökull in verhouding tot andere gletsjertongen in de regio vrij klein is, raak je van dichtbij toch onder de indruk van de immense ijsmassa met zijn diepe kloven en spleten. Bij ons bezoek hebben we heerlijk weer waardoor we besluiten in alle rust te genieten van het schitterende uitzicht over de gletsjer en het bijbehorende meer voordat we ons melden in het afgelegen Hotel Skaftafell.

Het mooiste gletsjermeer van IJsland: Jökulsárlón

In ongeveer 40 minuten rijden we van Skaftafell naar één van de highlights van onze reis: Jökulsárlón. Dit gletsjermeer aan de voet van de Breiðamerkurjökull gletsjer is 190 meter diep en circa 15 vierkante kilometer groot. In het meer drijven van de gletsjer afkomende ijsbergen in verschillende kleuren, formaten en vormen rond. De witte, lichtblauwe en door gruis en vulkanisch stof grijs en zwart gekleurde ijsbergen worden door de storm of wind meegedreven tot ze de bodem van het meer raken. Daar breken en smelten ze net zo lang tot ze klein genoeg zijn om door de 1500 meter lange Jökulsá á Breidamerkursandi rivier naar zee afgevoerd te worden.

Jökullsárlón, IJsland
Jökulsárlón

De ijsbergen, waarvan slechts een tiende deel boven het water uitsteekt, vormen een magisch geheel en kunnen van dichtbij bewonderd worden door een rondvaart in een amfibievoertuig of (alleen in de zomer) per rubberboot. Bij ons bezoek eind mei varen de rubberboten nog niet dus rijden wij na een wandeling langs het meer per amfibievoertuig het water in om tijdens een rondvaart van een half uur het bijzondere natuurverschijnsel in ons op te nemen. Naast de ijsschotsen wordt het meer onder andere bewoond door zeehonden die af en toe nieuwsgierig hun kop opsteken, maar verder niet onder de indruk lijken te zijn van de toeristen die vol bewondering naar hen kijken. Loop voor of na de boottocht zeker ook even naar de monding van de Jökulsá á Breidamerkursandi rivier waar bij eb vaak grote stukken ijs aanspoelen op het zwarte zandstrand. Een bijzonder gezicht.

Hiken in Skaftafell

Op de terugweg naar Skaftafell maken we nog een korte stop bij het Fjallsárlón, een kleiner gletsjermeer waarin ijsbergen van de Fjallsjökull drijven. Een mooi plaatje, maar na Jökulsárlón toch minder indrukwekkend. Al levert het inmiddels omgeslagen weer een paar mooie beelden op. De kou weerhoudt ons echter van een lang bezoek dus al snel vervolgen we de terugreis naar Skaftafell.

Skaftafellsjökull maakt sinds 2008 onderdeel uit van het grootste nationale park van Europa: Vatnajökull National Park. Een park van 12.000 vierkante kilometer dat maar liefst 11% van IJsland bedekt. Een ideale plek voor mooie wandelingen met prachtige uitzichten en mooie watervallen. Vanuit het bezoekerscentrum zijn diverse wandelroutes uitgezet, variërend in moeilijkheidsgraad. Wij kiezen voor de S2 die ons naar de Svartifoss waterval brengt.

IJslandse paarden
IJslandse paarden

Voordat we aan de terugreis naar het westen beginnen, besluiten we de volgende ochtend ook nog de S1 te wandelen. Deze wandeling brengt je over een vlakke route (een welkome afwisseling tussen alle bergwandelingen) naar de voet van de Skaftafellsjökull gletsjer waar je zo dichtbij komt dat je nog beter een idee krijgt van hoe immens groot en indrukwekkend de ijsmassa’s zijn. De Skaftafellsjökull groeit nog altijd een halve meter per dag, maar smelt ondertussen ook waardoor de gletsjer tussen 1940 en 1980 alsnog 450 meter aan lengte verloor.

Eyvindarhólar

Op de route terug naar het westen is Reykjavík onze eindbestemming, maar ook hier kiezen we voor een tussenstop, ditmaal in Eyvindarhólar. Om niet helemaal dezelfde route over de 1 terug te rijden slaan we af naar de 204, wat een absolute aanrader is. Halverwege verandert de geasfalteerde weg in een grindpad, maar deze is ook met een gewone auto nog altijd goed te rijden. De uitzichten over het groene landschap dat later weer verandert in een maandlandschap maken de omweg absoluut de moeite waard.

Vogels spotten bij Dyrhólaey

Dyrhólaey met uitzicht op Reynisdrangar
Uitzicht vanaf Dyrhólaey

Niet ver voor Eyvindarhólar stoppen we bij Dyrhólaey, een in zee uitstekende 120 meter hoge kaap met aan de zeezijde een groot gat waar zelfs boten doorheen kunnen varen. Het is het zuidelijkste puntje van IJsland waar vooral veel vogelspotters zich naartoe begeven voor de vele noordse sterns en de papegaaiduikers op de vogelrotsen. Ook kun je via een weg naar rechts steil omhoog naar de vuurtoren waar je het mooiste uitzicht hebt op het gat in de rots. Daar genieten wij van het mooie uitzicht, terwijl er naast de vuurtoren een Amerikaans huwelijk voltrokken. Een bijzondere locatie voor een bijzondere gebeurtenis.

De laatste avond voordat we vertrekken naar onze eindbestemming Reykjavík, eten we in de buurt van Eyvindarhólar bij het Gamla fjósið (Old Cow House) Restaurant. Het is een van de weinige opties in de verlaten regio, maar tevens een hele goede optie. Het restaurant, gevestigd in een oude stal, krijgt goede recensies op websites als TripAdvisor en dat blijkt terecht. Met name de burgers en steak sandwich zijn voor IJslandse begrippen erg betaalbaar en alles komt vers van de bijbehorende boerderij. We genieten van het heerlijke eten in het gemoedelijke restaurant en bereiden ons langzaam voor op de terugreis naar de bewoonde wereld in Reykjavík.

Invalid Displayed Gallery

De beste reisgids voor IJsland

Overweeg je zelf een rondreis te maken langs de hoofdweg van IJsland? Dan is onderstaand boek een absolute aanrader! Ook ik had deze gids mee op reis. Het boek biedt je alle informatie aan de hand van de route langs de rondweg. Op die manier wordt het nóg makkelijker om alle tips te verzamelen over wat je kunt zien en doen onderweg.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *