Nieuw onderwatermuseum in Spanje

In Spanje vind je sinds kort het Museo Atlantico. Het eerste eigentijdse onderwatermuseum in Europa en de Atlantische Oceaan.

Het Museo Atlantico toont de beeldhouwwerken van Jason deCaires Taylor, gelegen in de helderblauwe wateren voor de kust van Lanzarote. De unieke installatie ligt 14 meter onder het wateroppervlak en is bereikbaar voor zowel snorkelaars als duikers. Het museum is sinds 25 februari 2016 geopend voor bezoekers.

Rubicon, Museo Atlantico, Lanzarote
Rubicon, Museo Atlantico, Lanzarote

Taylor’s project vormt een dialoog tussen kunst en natuur en werd ontworpen op het juiste niveau om een kunstmatig rif te creëren om diverse vissoorten aan te trekken en de mariene biomassa te vergroten. Tegelijkertijd vragen de werken van de beeldhouwer aandacht voor actuele maatschappelijke problemen, zoals de vluchtelingencrisis.

De eerste fase, die sinds eind februari gereed is, bestaat uit zes verschillende onderdelen. Zo is er de Rubicon, een groep van 35 beelden van mensen die richting een poort lopen, ‘een point of no return’, of een portaal naar een andere wereld wellicht. Daarnaast kun je het beroemde Vlot van Lampedusa zien, een verwijzing naar de huidige vluchtelingencrisis. Het derde onderdeel is een groep kinderen in kleine bootjes, genaamd Los Jolateros. Verder zijn er diverse beelden die half cactus en half mens zijn waarmee de vervlechting van mens en natuur wordt uitgebeeld en als verwijzing naar de moderne samenleving en technologie zijn er beelden te zien van een stel dat een selfie neemt en van een aantal fotografen.

Vlot van Lampedusa, Museo Atlantico
Vlot van Lampedusa, Museo Atlantico

Het project in Museo Atlantico wordt gefinancierd door de overheidsinstanties van Lanzarote. Na afronding zal het onderwatermuseum uit 10 grote installaties en meer dan 300 individuele beelden bestaan. Ga voor meer informatie over het project en meer van Taylor’s indrukwekkende werk naar www.underwatersculpture.com.

Foto’s: www.underwatersculpture.com

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *