Wandelen op Gran Canaria: 3 mooie locaties

We kennen Gran Canaria vooral als de ideale bestemming voor zon, zee en strand op niet al te grote afstand van Nederland. En met dank aan een fijn klimaat kun je daarvoor ook nog eens bijna het hele jaar op het eiland terecht. Maar wist je ook dat je heel goed kunt wandelen op Gran Canaria?

Wandelen op Gran Canaria: de kust.
Foto: Joel Rohland

Niet alleen de rotskust, bossen, zandduinen en hoge bergen, maar ook de uitgebreide voorzieningen maken wandelen op Gran Canaria erg aantrekkelijk. Zo is het eiland voorzien van een heel netwerk aan wandelroutes dat met behulp van duidelijke wegwijzers de meest uiteenlopende tochten mogelijk maakt. Of je nou ontspannen een eindje wil dwalen of intensief wil hiken, het kan allemaal.

Een aantal mooie locaties om te wandelen op Gran Canaria:

El Nublo en Pilancones

Roque Nublo steekt zo’n 80 meter boven het landschap uit in het centraal gelegen Tejeda. Op 1813 meter boven zeespiegel wordt de rots op Gran Canaria enkel overtroffen door de piek van Las Nieves die de 1949 meter aantikt. In de omgeving van Roque Nublo vind je onder andere een bergwandelroute van zo’n 5 kilometer met uitzicht over stuwdammen en het vulkanische landschap van Tejeda. Loop je deze route aan het einde van de dag dan pik je ook nog de oogverblindende zonsondergang mee.

Is 5 kilometer niet uitdagend genoeg? Dan vind je in de regio onder andere een route van ruim 12 kilometer. Deze tocht brengt de meer ervaren wandelaar van de Degollada de Cruz kloof via de bossen naar de stuwdam van Soria.

Wandelen op Gran Canaria: Roque Nublo
Foto: Paul Gilmore

Tamadaba

In het noorden van het Canarische eiland vind je Parque Natural de Tamadaba. Dit is het meest ongerepte gebied van Gran Canaria dat bestaat uit een combinatie van rotsformaties, dennenbossen, bergkammen en kloven. Met maar liefst 7500 hectare van de bergtoppen tot aan de kust vind je hier een scala aan wandelroutes.

Een aanrader: de route van 4 kilometer die je van een berghut in Tamabada naar de piek van Faneque brengt. Wel een stevige klim met 266 meter hoogteverschil, maar die inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht over de hele noordwestkust van Gran Canaria.

Wandelen op Gran Canaria: Maspalomas
Foto: Austin Langlois

Maspalomas

Maspalomas is een van de meest populaire badplaatsen van het eiland dus je zal er niet de enige zijn, maar laat je daar niet door weerhouden. De beschermde zandduinen in het natuurreservaat bij de kustplaats zijn namelijk absoluut een bezoek waard. In veel delen waan je je er in een woestijn, terwijl je er tegelijkertijd tientallen soorten vogels kunt spotten bij La Charca. Ben je tussendoor toe aan een pauze, strijk dan neer in de schaduw van de palmbomen van El Palmeral.

Beste tijd om te wandelen op Gran Canaria

Het aangename klimaat van Gran Canaria maakt dat het er gedurende het hele jaar gemiddeld 20 graden is. Echter, de zomers kunnen vrij warm zijn dus houd daar wel rekening mee bij het plannen van je tochten. Beter geschikt is de periode van november tot maart en dan met name de laatste twee maanden. Dan staan delen van het eiland volop in bloei en is het binnenland een grote groene oase.

Gran Canaria Walking Festival

Elk jaar in oktober vindt op Gran Canaria het Gran Canaria Walking Festival plaats. Dit vijfdaagse festival bestaat uit diverse wandelroutes, waaronder een nachtwandeling. Doe je mee aan het wandelfestival dan zijn gidsen, verzekering en vervoer inbegrepen, net als heerlijk lokaal eten en drinken onderweg.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *