5 tips: gratis festivals, musea en meer in Edinburgh

Meer reizen willen we natuurlijk allemaal, maar hoe? Ik geef je graag tips om je trips betaalbaar te houden, bijvoorbeeld in Edinburgh. Des te meer blijft er over voor je volgende reis!

Zo was ik laatst in de Schotse stad Edinburgh en daar bleek dat de leukste dingen je soms niks kosten. Lees hieronder over interessante musea, de leukste festivals en de mooiste uitzichten, waar je gratis van kunt genieten!

Gratis musea in Edinburgh

In Edinburgh vind je maar liefst drie prachtige musea die gratis te bezoeken zijn. Neem een kijkje in de Scottish National Gallery voor werken van grootheden als Rafaël, Rubens en Cézanne en lokale kunstenaars. De Scottish National Gallery of Modern Art toont Hockney-schilderen en beelden van Duane en in de Scottish National Portrait Gallery kun je terecht voor vele beroemde gezichten. Meer info over de musea vind je op www.nationalgalleries.org.

De mooiste uitzichten over Edinburgh

In een uur klim je aan de rand van Edinburgh naar Arthur’s Seat, een vulkanische top met daarop een 2000 jaar oud fort, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt over de stad. Is Arthur’s Seat je iets te hoog? Beklim dan de 143 treden naar Calton Hill, waar een Acropolis-gebouw uitkijkt over de stad die ook wel het ‘Athene van het Noorden’ wordt genoemd.

Calton Hill, Edinburgh
Uitzicht vanaf Calton Hill

Royal Mile

Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate vormen samen de Royal Mile. Deze populaire reeks van straten loopt vanaf het hooggelegen Castle Rock met het indrukwekkende Edinburgh Castle bergafwaarts tot aan het koninklijk paleis Holyrood Palace. Toegegeven, het is er erg toeristisch, maar zeker een bezoekje waard. Wandel van oost naar west of andersom en je kijkt je ogen uit tussen de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Duik af en toe ook één van de vele ‘closes’ in, met Mary King’s Close als de bekendste. De vaak smalle stegen zijn aangelegd in een visgraatpatroon als zijstraten van de Royal Mile en leiden hier en daar naar schitterende hofjes.

Holyrood Palace, Edinburgh
Holyrood Palace aan het einde van de Royal Mile

Wandelen in Pentland Hills

Laat de drukte van de stad even achter je voor een rustgevende trip naar de heuvels buiten Edinburgh. Neem voor een paar pond bus 101 of 102 naar Flotterstone. Bij het Flotterstone Information Centre vind je alle informatie over de diverse wandelingen die er te maken zijn door de Pentland Hills. Kies één van de routes, variërend van 2,5 tot 4,5 kilometer, langs de waterval naar Glencorse Reservoir en geniet van de indrukwekkende uitzichten!

Pentland Hills, Edinburgh
Uitzicht over Pentland Hills

Edinburgh: festivalstad

In augustus is Edinburgh gevuld met een hele reeks leuke evenementen. Zo is er het Book Festival (edbookfest.co.uk), de Military Tattoo (edintattoo.co.uk) en de drie weken durende, beroemde Edinburgh Fringe (edfringe.com). De straten worden gevuld met entertainment en er zijn diverse evenementen in de openlucht. Ga je in een andere maand naar Edinburgh? Dan is er elke zondagmiddag gratis comedy in The Stand (thestand.co.uk).

Princes Street Gardens, Edinburgh
Princes Street Gardens

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *