Trans Mongolië Express deel 1: Rusland

De Trans Siberië Express is het langste treintraject ter wereld en een droomreis op de to do lijst van vele reizigers. Met keuze uit verschillende routes (Trans Siberië, Trans Mongolië of Trans Mantsjoerije) reis je van Moskou naar Beijing of Vladivostok met een maximale lengte van maar liefst 9288 kilometer. Een droom ook voor mij. Een die in augustus 2009 in vervulling ging in de vorm van de Trans Mongolië Express.Welke van de bijzondere routes je ook kiest, je startpunt is Moskou. De Russische hoofdstad bereik je vanuit Amsterdam in iets minder dan 3 uur vliegen. Al levert het douaneproces bij aankomst je alsnog een aardige reistijd op, want snelheid is niet de sterkste kant in Rusland, dat is al snel duidelijk.

Naast de snelheid is ook de Engelse taal niet iets waar het Russische volk in uitblinkt. Dat betekent dus creatief zijn met communiceren. Laat de woorden achterwege en haal je beste gebarentaal naar boven. Dat levert je geheid hilarische situaties op en, vooruit, ook af en toe een antwoord.

Moskou
In de grijze wereld die Rusland heet is de St. Basil kathedraal een welkome afwisseling. De zuurstok kathedraal met torens in alle kleuren van de regenboog lijkt zo uit de Fata Morgana van de Efteling te komen. Liggend aan het Rode Plein is het met recht hét symbool van Moskou.

De stad wordt vaak genoemd als één van de duurste steden ter wereld, maar dat blijkt in de praktijk nogal mee te vallen. Het is, zoals bijna overal, zo goedkoop en duur te maken als je zelf wilt. Het vergt hooguit wat creativiteit.

Vanuit Moskou reis je als onderdeel van de Trans Siberië Express (en de overige routes) in ongeveer 21 uur naar Perm. In ons geval werd dat de eerste tussenstop op de 7.865 kilometer van Moskou naar Beijing.

In de Trans Mongolië Express

Russische provodnika
Russische provodnika

Drie kwartier voor vertrek krijg je de kans om de trein in te stappen die je door Rusland en Mongolië naar Beijing brengt. De standaard coupé is een kleine ruimte met vier bedden, twee boven en twee onder. Alles is praktisch ingericht met uitklapbare bedden en bijbehorend trapje. Op de gang van de wagon vind je kokend water wat handig is voor bijvoorbeeld thee, noodles of soep.

Het is aan te raden om iets als noodles of soep achter de hand te hebben, maar tijdens de stops is er ook op de stations voldoende te krijgen. Op ieder perron wemelt het van de Babushka’s. Deze, over het algemene oudere, vrouwen proberen etenswaren als vis, groente en brood aan de man te brengen. Geen reden dus om zonder eten te komen zitten.

De reis in de trein verloopt over het algemeen rustig. Geen lawaaierige Russen of andere medereizigers. Iedereen vermaakt zich met wat te lezen, slapen of simpelweg naar buiten staren. Onderweg wissel je af en toe van reisgenoten bij de verschillende stops die worden gemaakt, waardoor elk gezelschap weer wat nieuws brengt.

Voor ons varieerde dat van een oude Russische man die geen woord Engels sprak, maar toch uitleg probeerde te geven over zijn land, tot een pasgetrouwd jong Spaans stel dat de Trans Mongolië Express had uitgekozen voor hun huwelijksreis. Het zijn dan zeker ook de mensen in de trein die deze reis zo bijzonder maken. De verhalen, kennis en ervaringen van je nationale en internationale medereizigers maken dat je zelfs tijdens de hele dagen in de trein je geen seconde hoeft te vervelen.

Perm
Al kan ook in de trein het communiceren met de Russen soms een uitdaging zijn, toch blijkt in Perm al snel hoe blij je eigenlijk moet zijn met dat beetje Engels dat er door de mensen uit grote steden als Moskou gesproken wordt. Dat is in Perm wel anders. Uiteraard kom je ook hier een heel eind met gebaren, maar de moeilijkheidsgraad om zelf dingen te ondernemen maakt dat je soms toch te makkelijk geneigd bent te kiezen voor veel te dure excursies of andere mogelijkheden.

Kerk in Perm
Kerk in Perm

Zoek daarom iemand die wel enigszins Engels spreekt om je te helpen met het openbaar vervoer als je goedkoop wilt reizen. Zo schreef een vriendelijke receptioniste voor ons briefjes om ons door elke fase in de reis van Perm naar de Kungur grotten te leiden. Met op elk briefje een Russische instructie was het geen enkel probleem meer om onze bestemming uit te leggen in de bus, trein of taxi. Een uitdaging, misschien, maar eentje waarmee je zo honderden euro’s kunt besparen.

Stel je overigens niet teveel voor van het openbaar vervoer in Rusland. Een bus kan zomaar te weinig vering bevatten waardoor een rit over een hobbelige weg voelt als een reeks lanceringen met jou als ongeleid projectiel. Wat overigens wel meer dan de moeite waard is als je vervolgens bij zoiets indrukwekkends als de Kungur grotten aankomt.

Naast de Kungur grotten heeft Perm overigens niet heel veel te bieden. Je kunt er met twee personen eten en drinken voor 15 euro en een wandeling door de straten is op z’n minst vermakelijk vanwege de grote verzameling gekke, logge Lada’s die in Nederland voorzien zouden zijn van een zwart kenteken, maar daar houdt het voor Perm wel bij op.
Reden genoeg dus om vrij vlot door te reizen naar de volgende stop in de Trans Mongolië Express: Irkoetsk. Een rit die je in drie nachten voorbij het 5.000 kilometerpunt brengt.

Listvianka

Baikalmeer
Baikalmeer

Van Irkoetsk reis je door naar het 3700 kilometer verderop liggende Irkoetsk vanuit waar de meeste treinreizigers doortrekken naar Listvianka, een dorp met zo’n 2500 inwoners gelegen aan het Baikalmeer. Een indrukwekkend meer dat op het breedste punt ongeveer 60 kilometer breed is. Het is 636 kilometer lang en op het diepste punt maar liefst 1673 meter diep. Het meer is ongeveer zo groot als België en is daarmee het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Bijzondere bewoners van het Baikalmeer zijn de Omul vis, de Sobol (een nertsachtige) en de Nerpa (een zeehondenras). Drie dieren die nergens anders ter wereld voorkomen.

Ons bezoek aan Listvianka was helaas vrij kort en door de kou nogal beperkt, maar zeker de moeite waard. Na de toch enigszins grauwe steden is het een welkome afwisseling om in deze natuurrijke omgeving te genieten van het bijzondere uitzicht over het immense meer. Mocht je je reis beperken tot een verblijf in Irkoetsk dan is het dan ook zeker aan te raden een dag uit te trekken voor een bezoek aan Listvianka en het Baikalmeer. Voor nu restte ons alleen nog een kort bezoek aan Irkoetsk om vervolgens de reis te vervolgen naar Ulaanbaatar, ook wel bekend als Oelan Bator, Mongolië.

Wil je meer weten over de Trans Mongolië Express? Lees ook:
Trans Mongolië Express deel 2: Mongolië
Trans Mongolië Express deel 3: Beijing

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *