De fjorden van Noorwegen

In een kajak dobber ik in alle stilte op het water. Ik kijk uit over de Aurlandsfjord die onderdeel uitmaakt van de grootste fjord van Noorwegen, de Sognjefjord. Het is mijn eerste kennismaking met Noorwegen en ik ben op slag verliefd. 

Aurlandsfjord, Flåm
Aurlandsfjord, Flåm

Niet ver van ons vandaan ligt het aangemeerde cruiseschip dat ons hier bracht. In ongeveer 1,5 dag voeren we met zo’n 1100 mensen aan boord vanuit Rotterdam naar Flåm, een Noors dorpje met ongeveer 500 inwoners.

Het is de start van onze 8-daagse cruise die ons naast Flåm ook naar Stavanger, Kristiansand en Oslo zal brengen.

Flåm
Klein als het dorpje is, trekt het toch zo’n half miljoen bezoekers per jaar die per cruiseschip (115 schepen per jaar), auto of camper naar Flåm trekken om te genieten van de indrukwekkende fjorden. Daarnaast is de Flåmsbana-treinbaan de grootste toeristenattractie in de wijde omtrek.

De spoorweg tussen Myrdal en Flåm is één van de steilste trajecten ter wereld en werd eerder door Lonely Planet al eens uitgeroepen tot een van de ‘meest indrukwekkende treinreizen ter wereld 2014’. Of dat een terechte keuze is valt te betwisten, maar indrukwekkend is de treinrit zeker en daarom ook absoluut de moeite waard.

Gamle Stavanger
Gamle Stavanger

Gamle Stavanger
Na het kajakken en de treinrit is het begin van de avond tijd om aan boord te gaan en te vertrekken naar de tweede stop: Stavanger. Na een nacht varen komen we aan in de stad met ruim 130.000 inwoners. Qua stadscentrum zeker de moeite waard voor een stadswandeling door de gezellige haven en de authentieke witte huisjes in het oudere deel van de stad, ‘Gamle Stavanger’.

Lysefjord en de Preikestolen
Voor de meeste toeristen, echter, is Stavanger de uitvalplaats voor een bezoek aan de Lysefjord. In dat fjord bevindt zich ook de Preikestolen (Preekstoel), een plateau langs een klif dat op 605 meter hoogte boven de Lysefjord uitsteekt. Een bezoek aan de Lysefjord per boot geeft je een schitterend beeld van een van de mooiste fjorden van Noorwegen en met een beetje geluk onderbreek je de tocht voor een lunch met traditionele Noorse wafels met jam en zure room. Altijd lekker!

In de haven van Kristiansand
Kristiansand

De derde bestemming tijdens deze reis is Kristiansand, de hoofdstad van de provincie Vest-Agder. De stad ligt in het uiterste zuiden van Noorwegen en heeft ruim 83.000 inwoners. Het bezoek aan Kristiansand is wat korter, omdat we bijtijds weer aan boord van het schip moeten zijn, maar heel veel tijd heb je voor een goede eerste indruk niet nodig. Kristiansand biedt namelijk een handige wandelroute die je al snel een mooi beeld geeft van de stad. De route leidt je langs de haven en verder langs de waterkant om je vervolgens ook het centrum, dat zich kenmerkt door een volledig rechthoekig stratenpatroon, te laten zien.

Als afsluiting brengt ons schip, de ms Rotterdam, ons naar Oslo. Waar we de eerste bezienswaardigheid al vanuit onze hut kunnen bewonderen. Het schip ligt namelijk direct naast het fort Akershus dat Oslo vanaf 1299 jarenlang beschermde tegen indringers. Na een stevig ontbijt wagen we ons naar buiten en om onze eerste kennismaking met de grootste stad van Noorwegen (620.000 inwoners) zo volledig mogelijk te benutten, kiezen we voor een dagje sightseeing met de welbekende hop on – hop off bussen. Door vele reizigers geschuwd en zelfs bekritiseerd, maar oh zo handig wanneer je in korte tijd toch een goede indruk wilt krijgen van een stad als Oslo.

Vikingschip, Oslo
Vikingschip, Oslo

Vikingen in Oslo
We hebben onze zinnen gezet op het Vikingmuseum en besluiten het merendeel van de route dan ook vanuit de bus te bewonderen om voldoende tijd te hebben voor het museum waar drie vikingschepen uit de 9e eeuw tentoongesteld staan. Het Gokstadschip, Osebergschip en het Tuneschip werden eind 19e, begin 20e eeuw ontdekt in grafheuvels verspreid over Noorwegen waarna ze, voor zover mogelijk, zijn gerestaureerd voor de tentoonstelling in het Vikingmuseum. Daar brengen ze nu de verhalen tot leven over de vikingen van weleer.

Na een dagje Oslo in sneltreinvaart wachten we aan boord op de laatste medereizigers die op het nippertje op tijd zijn voordat het schip vertrekt om ons in alle rust terug naar Nederland te varen. Zo sluiten we de reis af met een mooie tocht door het Oslofjord, terwijl we mijmeren over onze eerste kennismaking met dit ongelooflijk mooie land dat vraagt om een spoedige terugkeer.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *