Wandelen in Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld

Net als de meeste mensen ben ook ik de afgelopen tijd meer van Nederland gaan verkennen. Nu we het land niet (zo makkelijk) uit kunnen en er niet zoveel te doen is, zoeken we volop alternatieven. Wandelen is daardoor populairder dan ooit lijkt het. Maar waar in Nederland kun je mooi wandelen? Mijn meest recente ontdekking: de Kibbelhoekwandeling in Nationaal Park Dwingelderveld in Spier, Drenthe.

Nationaal Park Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is met zo’n 1500 hectare heide het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het deel van het Nationaal Park dat je tijdens de Kibbelhoekwandeling ziet, is heel gevarieerd. Naast droge delen met naaldbos is er het natte Holtveen, waar je heel mooi uitzicht hebt op een moerasgebied. Ook loop je over de eindeloze heidevlakte waar dit gebied bekend om staat.

Kibbelhoekwandeling

Je start de wandeling vanaf Oriëntatiecentrum Spier (Oude Postweg 12 in Spier) en volgt de rode paaltjes. Wil je de hond meenemen? Dat mag, als je hem aanlijnt. Vanaf het startpunt kun je beginnen met een uitstapje naar het uitzichtpunt dat door een kunstenaar werd ontworpen. Je kijkt hier over de Holtveenslenk waar Staatsbosbeheer een natuurgebied van 240.000m³ heeft ontwikkeld door voormalig landbouwgrond af te graven. Leuk weetje: het afgegraven zand werd gebruikt om de geluidswal langs de snelweg te maken.

In het eerste deel van de wandeling loop je onder andere door bossen gevuld met jeneverbessen. Van deze inheemse naaldboomsoort zijn er in het park zo’n 1.000 te vinden. Loop je vervolgens langs een van de vennen dan zullen de waterlelies je niet ontgaan. Deze planten komen hier niet van nature voor, maar werden er ooit uitgezet door een bewoner uit de buurt.

Vanaf de vennen loop je door naar de Dwingelose heide. Heideschapen houden hier de hei open door opkomende boomzaailingen en grassen af te grazen. De route leidt je vervolgens langs een voor houtproductie aangeplant bos en een terrein waar de greppelstructuur van vroegere landbouw nog te herkennen is. De grote veldkeien die je ziet liggen, werden hier in de voorlaatste ijstijd door het landijs naartoe gebracht.

Het einde van de wandelroute loop je door een bijzonder bos dat bestaat uit weymouthdennen. Deze boomsoort komt oorspronkelijk uit Amerika en is hier aangeplant om hout te produceren. Staatsbosbeheer vervangt de weymouthdennen gaandeweg door inheemse soorten, zoals de grove den.

Fauna in Nationaal Park Dwingelderveld

In het gebied leven meer dan dertig soorten libellen, dertig vlindersoorten, de drie in Nederland voorkomende slangen en meer dan honderd soorten broedvogels. Enkele diersoorten hier zijn zeldzaam, zoals de kraanvogels die het Holtveen als broedgebied gebruiken. En ook de enige gifslang van Nederland, de adder, is in Nationaal Park Dwingelderveld te vinden.

Praktische informatie Kibbelhoekwandeling

Naam: Kibbelhoekwandeling
Lengte: 5,5 km
Startlocatie: Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12 in Spier
Meer informatie:
www.np-dwingelderveld.nl
www.staatsbosbeheer.nl/dwingelderveld

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *