Trans Mongolië Express deel 2: Mongolië

De Trans Siberië Express mag dan de meest bekende treinroute ter wereld zijn, ook de overige routes zijn zeer de moeite waard. Zo geeft de minder traditionele route van de Trans Mongolië Express je de mogelijkheid om naast Rusland en China nog een bijzonder land te ontdekken. Reis per trein door Mongolië en ervaar de schoonheid van dit voor velen nog onontdekte land.

IMG_0275Een 27-urige treinrit brengt je vanuit Rusland naar de hoofdstad van Mongolië: Ulaanbaatar. Met een temperatuur van maar 13 graden een nogal frisse treinreis, maar dat is het ‘risico’ van reizen in augustus. Het kan dan al koud zijn, maar hoe koud het ook is, de verwarming in de treinen gaat pas half september aan.

Nog een uitdaging tijdens de oversteek van Rusland naar Mongolië: de douane. Tijdens de reis door Rusland zal het je niet ontgaan zijn, snelheid is de Russen onbekend. Zo kan het douaneproces aan de kant van Rusland uren in beslag nemen. Dat betekende 4 uur stilstaan in ons geval. Aan de kant van Mongolië gaat het gelukkig een stuk sneller. De enige uitdaging daar is dat je de douaneformulieren in het Mongools ontvangt zonder enige uitleg. Succes.

Terelj Nationaal Park
Het bijzondere land Mongolië doet je echter alle treinperikelen snel vergeten. Een bezoek aan het Terelj Nationaal Park is zeker aan te raden. Neem de tijd om te overnachten in een traditionele gertent die je, gelukkig, warm kunt stoken met behulp van de houtkachel. Geen overbodige luxe op de open vlaktes waar met name de nachten nog wel eens fris kunnen zijn.

Terelj
Terelj

De omgeving is adembenemend. Het is dan ook meer dan de moeite waard om deze in je op te nemen tijdens een van de vele mogelijke activiteiten. Kies voor een uitgebreide hike of ga bijvoorbeeld te paard de bergen in richting Turtle Rock of de boeddhistische tempel.

Ulaanbaatar
Het contrast tussen het rustgevende Terelj en de chaotische hoofdstad Ulaanbaatar zou niet groter kunnen zijn. De stad is een chaos aan verkeer en verhalen over berovingen doen er al snel de ronde onder de toeristen. Al viel het ons in de praktijk erg mee, voor een rondje sightseeing voel je je toch niet echt op je gemak.

Kies je dus voor een onderbreking van je treinreis in Ulaanbaatar wijk dan vooral uit naar een plek als Terelj die er met gemak voor heeft gezorgd dat een land als Mongolië hoog in mijn lijst met favorieten terecht is gekomen.

Wil je meer weten over de Trans Mongolie Express? Lees ook:
Trans Mongolië Express deel 1: Rusland
Trans Mongolië Express deel 3: Beijing

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *