Grote hoogtes in Kuala Lumpur

Op het vliegveld aankomen en horen dat je vlucht overboekt is, is geen ideaal begin van je vakantie. Onze vlucht blijkt overboekt en een van ons wordt op stand-by gezet. Iets wat officieel betekent dat het zomaar kan zijn dat je geen stoel hebt en dat je dus niet mee kunt met de vlucht.. Gelukkig valt het mee en krijgen we later toch een tweede stoel. Zij het wel dat we 15 rijen van elkaar verwijderd zitten, maar ook dat wordt opgelost.

De reis vliegt vervolgens voorbij en voor we het weten wordt de landing ingezet op KL airport, een luchthaven zo groot dat je met de shuttle trein van de gates naar de aankomsthal reist.

Vervoer in KL
Er zijn meerdere mogelijkheden om van KL airport naar het centrum te reizen. Voor zo’n €14,- brengt een taxi je in een uur naar de stad. Per trein, de KLIA Expres, ben je er in een half uur voor ongeveer €7,- en de goedkoopste optie is de bus voor €2,- á €3,- die er ongeveer 1,5 uur over doet. Wij kiezen voor de trein die ons direct vanaf de luchthaven in een half uur naar het hart van Kuala Lumpur brengt. Vanaf het station pakken we de monorail die ons voor €0,30 per persoon vier haltes verder brengt. Het reizen met de monorail is goedkoop en snel, maar het vinden van het beginstation vlakbij de luchthaven is een uitdaging. De monorail staat slecht aangegeven dus de handigste oplossing is om het te vragen. Wij treffen gelukkig een jongen die zelf op weg is naar de monorail dus besluiten we hem te volgen.

Cube Hotel

Cube Hotel, Kuala Lumpur
Cube Hotel, Kuala Lumpur

Eenmaal aangekomen bij onze eindhalte is het maar een paar minuten lopen naar ons hotel, het Cube Hotel. Een absolute aanrader als je niet meer zoekt dan een bed en een eenvoudige badkamer in de Golden Triangle. Het hotel ziet er super uit, maar doet haar naam eer aan met vrij kleine ‘cubes’ als kamer. Verwacht dus zeker geen zee aan ruimte, maar wel een mooie, schone kamer met een fijn bed en een eenvoudige, maar zeker nette badkamer. Prijs: RM130, zo’n €30,- voor een tweepersoonskamer per nacht.

Jalan Alor
Wat eten betreft is het in de Golden Triangle een aarader om naar Jalan Alor te gaan. Deze straat is van begin tot eind aan beide kanten gevuld met de beste Chinese restaurantjes. Eenvoudige kraampjes, die door de drukte en de veelvoud wat overweldigend over kunnen komen, maar het is de moeite waard om daar doorheen te kijken en gewoon ergens plaats te nemen, want het eten is er heerlijk.

Times Square
Onze eerste dag in Kuala Lumpur sluiten wij na het eten af met een kort bezoek aan Times Square, het grootste winkelcentrum van het land. Met onder andere 1.000 winkels, drie bioscopen, een fitnesscentrum, een bowlingbaan en een boogschietbaan is er volop entertainment, maar dat is nog niet alles. Wat het winkelcentrum uniek maakt is dat je op verdieping 5 tot en met 7 een compleet pretpark vindt, inclusief achtbaan die zeker drie keer over de kop gaat. Alleen daarom al zeker de moeite van een bezoekje waard!

De volgende dag beginnen met nasi of noodles gaat ons nog wat ver dus wordt het een westers ontbijtje in Times Square. Alvorens we ons vervolgens in Kuala Lumpur verdiepen regelen we nog even een verlenging van de hotelkamer en informeren we meteen maar even naar de reismogelijkheden richting Taman Negara, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Taman Negara?
Zelf hebben we via reisgidsen en internet al ontdekt dat je met bus en boot vanuit KL naar Taman Negara kunt reizen, maar daar denkt het hotelpersoneel duidelijk anders over. Bus? Boot? Nee, geen idee. De een stuurt ons naar het ‘reisbureau’ in het naastgelegen hotel waar we niet veel wijzer worden en de ander blijft als poging tot afleiding maar praten over tours in de buurt van KL. Een groot raadsel dus en er zit niks anders op dan zelf naar het kantoor van NKS te gaan, de organisatie die we online hebben gevonden. Op naar Chinatown..

Nou zijn wij allebei geen grote fans van Chinatown(s). De drukte, de opdringerige verkopers en de overload aan onzinnige (namaak)producten zijn wat ons betreft zeker geen must-see. Na het boeken van de bus & boot (ja ze bestaan toch echt) via NKS in het Mandarin Hotel lopen we dan ook in een rechte lijn door de hoofdstraat van Chinatown om zo snel mogelijk te verkassen naar een hoger gelegen deel van de stad, 276m hoog om precies te zijn.

Grote hoogte op Menara KL

Loslopende apen rondom Menara KL
Apen rond Menara KL

Bovenop de heuvel van het Bukit Nanas Forest Reserve vind je de 421 meter hoge Menara KL, ook wel bekend als de KL Tower. Dé plek als het gaat om het beste uitzicht over Kuala Lumpur vanaf het platform op 276m of het draaiende restaurant een verdieping daarboven. Het is een aanrader om met de audio tour meer te leren over de meest uiteenlopende gebouwen in deze miljoenenstad of om simpelweg te genieten van het wijdse uitzicht over de stad die met zijn 1.18 miljoen inwoners zo’n 243 vierkante kilometer in beslag neemt.

Indrukwekkende Petronas Towers
Om vervolgens in hogere sferen te blijven worden de Petronas Towers onze volgende stop. Deze 88 verdiepingen tellende torens zijn met hun 451.9m te vinden in de lijst van hoogste gebouwen ter wereld. De torens zijn het hoofdkantoor van de nationale oliemaatschappij en onder andere bekend uit de film ‘Entrapment’ (1999), waarin Sean Connery en Catherine Zeta-Jones de torens binnendringen om de grootste diefstal ooit te plegen. Bij dag zijn de torens al indrukwekkend, maar het loont zeker de moeite om ze ook ‘s avonds nog eens te bezoeken als ze staan te schitteren in de volle verlichting.

Na ons bezoek aan de KL Tower slaan wij het over, maar ook de Petronas Towers kunnen je tot grote hoogte brengen. De Skybridge op de 41e verdieping (170m) is echter zo populair dat het maximum aantal tickets, zo’n 1700, vaak al vroeg op de dag is uitverkocht. Dus besluiten wij onze dag ergens anders mee af te sluiten. Op naar Times Square voor een laatste blik op het bizarre pretpark midden in het winkelcentrum. Deze keer met achtbaan in actie!

Wil je meer weten over Maleisië? Lees ook:
Het regenwoud in Taman Negara
Theeplantages en ‘mossy forest’ in Cameron Highlands

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.