Zuidwest-IJsland: de Golden Circle via Grindavik & Selfoss

Het is ongetwijfeld een van de meest bijzondere landen waar ik ooit ben geweest: IJsland. Van vulkanen tot gletsjers, een land van extremen in een serene rust waar ieder mens spontaan zen van zou worden.

In tien dagen tijd hadden we de rondweg kunnen volgen, zoals veel mensen met dat tijdsbestek doen, maar in plaats daarvan besloten we ons te richten op Zuidwest-IJsland om meer tijd per locatie te hebben. Een aanrader, want IJsland wil je echt in alle rust beleven. En hoe fijn is het als er nog meer is om voor terug te gaan?

De route: Grindavík – Selfoss – Vík – Öræfi (Skaftafell) – Jökulsárlón – Eyvindarhólar – Reykjavik.

We landen midden op de dag op luchthaven Keflavik wat ons een schitterend uitzicht geeft vanuit het vliegtuig. Een bijzondere blik op iets wat je zou willen omschrijven als een maanlandschap, al heb je helemaal geen vergelijkingsmateriaal, want dat is wat IJsland je geeft, het gevoel dat je iets totaal nieuws ontdekt.

Om te beginnen bij de rit naar onze eerste bestemming: Grindavík. Een gesprek met een reisleidster op de luchthaven levert ons de tip op om een omweg langs de kust te volgen om zo direct te kunnen genieten en de vlucht van ons af te schudden. De rit door het rotsachtige landschap doet je direct vergeten dat je net de heenreis achter de rug hebt.

Scheepswrakken in Grindavík

Scheepswrak aan de kust bij Grindavík, IJsland
Scheepswrak aan de kust bij Grindavík

Eenmaal in Grindavík aangekomen vraag je je af of het een nationale feestdag is waarop iedereen thuisblijft. Later blijkt dat het in heel Zuidwest (en hoogstwaarschijnlijk ook de rest van) IJsland zo rustig is, één van de vele charmes van het land. We eten ’s avonds wat in de lokale kroeg aan de haven waar vervolgens een IJslandse band de lokale bevolking bij elkaar brengt voor wat ongetwijfeld één van de weinige concerten per jaar is. “The best band in the world”, wordt de band dan ook genoemd door de bezoekers die ik spreek. Of dat zo is valt uiteraard te betwijfelen, maar daar denken de IJslanders uit Grindavík anders over.

Langs de kust bij Grindavík liggen indrukwekkende scheepswrakken die er jaren geleden gezonken zijn. Bij gebrek aan uitleg slaat de fantasie al snel op hol, maar het lijkt erop dat de schepen ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden en ter herinnering aan de indrukwekkende kracht van de natuur zijn tentoongesteld op de indrukwekkende rotsachtige kustlijn die dat deel van IJsland kenmerkt.

Heetwaterbronnen in Krysuvík

Uitzicht over het geothermische gebied Krýsuvík
Uitzicht over het geothermische gebied Krýsuvík

Vanuit Grindavík rijd je via het dampende geothermische gebied Krýsuvík naar Selfoss. De modderpoelen en heetwaterbronnen van Seltún vormen met hun mooie felgele, rode en blauwe tinten een mooie stop op deze route. Voor de liefhebber van wijdse vergezichten is de hike de berg op absoluut de moeite waard. Je kijkt vanaf boven uit over het dal met aan de ene kant het in een explosiekrater ontstane felgroene Grænavatn meer en aan de andere kant het grootste meer van de regio, het Kleifarvatn meer.

In de buurt van Selfoss verblijven we in het ruim opgezette Hotel Grimsborgir waar je vanuit een hot tub kunt genieten van de schitterende omgeving. Het hotel is een perfecte uitvalsbasis om de Golden Circle van de bucket list te strepen. Deze populaire regio staat vooral bekend om de combinatie van Nationaal Park Þingvellir (Thingvellir), Geysir en de Gulfoss waterval.

Nationaal Park Þingvellir

Uitzicht over Nationaal Park Þingvellir, IJsland
Uitzicht over Nationaal Park Þingvellir

Wij beginnen bij Þingvellir, een nationaal park dat deel uitmaakt van een 6 km brede en 40 km lange verzakking, die in het oosten en westen wordt begrensd door kloven en scheuren en in het zuiden door het Þingvallatn meer. Het park toont op een bijzondere manier de Mid-Atlantische breuk en is de geologische grens tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. Het natuurschoon in Þingvellir, bestaande uit grasland, laag groeiende boompjes en struiken en de 22 meter hoge waterval in de Öxará-rivier, biedt volop mogelijkheden voor mooie wandelingen.

Strokkur

Geysir is, zoals de naam al doet vermoeden, dé plek in IJsland om een geiser in actie te zien. De beroemdste geiser, de Geysir zelf, spoot vroeger ieder halfuur een waterstraal van 40 tot 60 meter omhoog. De slechte gewoonte om zeep in geisers te gooien om ze te laten spuiten, heeft er echter voor gezorgd dat deze en andere geisers verstopt raakten. Na twee grote aardbevingen kwam de Geysir weer tot leven, maar hij spuit nu slechts een tot twee keer per dag enkele meters hoog. Actiever is de Strokkur, die ongeveer 30 meter van de Geysir vandaan ligt. In min of meer regelmatige tussenpozen (4 tot 8 minuten) spuit de Strokkur een indrukwekkende waterstraal van 10 tot 20 meter de lucht in.

Gouden waterval

De gouden waterval, Gullfoss
Gullfoss, de gouden waterval

Na het bezoek aan het geothermische veld aan de voet van de Laugarfjall besluiten we ook de Gullfoss waterval nog op deze dag te bezoeken. Een van IJslands mooiste watervallen vind je een kleine 10 kilometer ten oosten van Geysir, aan het begin van de Kjölur. Het water valt er in twee trappen ruim 32 meter naar beneden in een 70 meter diepe en 2,5 meter lange kloof, waardoor de rivier de Hvítá zijn weg vervolgt. Zijn naam, de ‘gouden waterval’, dankt de Gullfoss aan de regenboog die veroorzaakt wordt door de grote wolken nevel die ontstaan boven het neerstortende water. Een prachtig plaatje als afsluiter van een zonnige dag in de Golden Circle.

Invalid Displayed Gallery

De beste reisgids voor IJsland

Overweeg je zelf een rondreis te maken langs de hoofdweg van IJsland? Dan is onderstaand boek een absolute aanrader! Ook ik had deze gids mee op reis. Het boek biedt je alle informatie aan de hand van de route langs de rondweg. Op die manier wordt het nóg makkelijker om alle tips te verzamelen over wat je kunt zien en doen onderweg.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *