Vakantietrends van 2014

Met de hele familie op vakantie, ontspannen in de natuur, cruisen zoals nooit tevoren of misschien toch liever een ’transforcation’. Trendwatchingbureau Cherry Picker deed een onderzoek naar de Vakantietrends van 2014 en zette de vijf meest opvallende trends op een rij.

Gaat het merendeel nu misschien nog voor drie weken naar de Zuid-Europese costa’s, in de toekomst is dat wel anders. Volgens vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge gaan we op zoek naar persoonlijke belevenissen. Een reis moet meer en meer binnen onze ‘lifestyle’ en ‘personal branding’ passen, want waar je op vakantie gaat en wat je daar doet zegt tenslotte veel over wie je bent. Heb jij je keuze al gemaakt?

De vijf vakantietrends voor 2014:

1. Multigeneratievakantie
Dacht je romantisch met je geliefde op vakantie te gaan? Denk daar de rest van de (schoon)familie dan maar bij. De multigeneratievakantie draait namelijk om de hele familie. We gaan van drie- naar viergeneratievakanties nu de overgrootouders steeds fitter en ouder worden. En ook neefjes, nichtjes, ooms en tantes zouden zomaar vaker uitgenodigd kunnen worden. De bestemming? Die wordt steeds vaker bepaald door de jongeren in de familie die oh zo handig zijn met internet. Wel op kosten van de ouderen, uiteraard.

Vakantietrends voor 2014
Vakantietrends 2014: Cruisen

2. Cruisen
Was de cruise voorheen nog vooral voor senioren, nu gaan we allemaal massaal te water. Het stoffige imago blijkt te vervagen waardoor zowel korte als lange cruisevakanties op zee en over rivieren meer en meer in trek raken. Zo wordt de all-inclusive cruisevakantie ineens niet langer alleen iets voor je opa en oma, maar een vakantie voor iedereen.

3. Transforcations
In drukke tijden gaan mensen vaker op vakantie om te reflecteren, nieuwe plannen te maken of iets te leren. De zogenaamde ’transforcations’ uit zich in verschillende vormen. Zo is er de ‘braincation’ voor hen die geestelijke rust zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een digitale detox zonder telefoon en internet. Maar er zijn ook de reizigers die juist iets willen leren, wat ze doen tijdens ‘expertcations’ die vaak aansluiten bij de persoonlijke passies. Voor mensen die iets willen bijdragen is er de trend ‘volontourism’ waarbij men zich inzet voor de plaatselijke cultuur en/of natuur.

Trend 4. Social travel
Social travel was in 2013 al dé trend in opkomst en die groei is nog lang niet voorbij. Websites als AirBnB en Wimdu doen goede zaken in de zoektocht naar een voordelige slaapplek waarbij tips van de eigenaars je vakantie omtoveren tot iets unieks en liefst zo ‘local’ mogelijk. We verdiepen ons in tips van insiders en mensen uit onze sociale netwerken om een bijzonder reisprogramma samen te stellen. Deze trend zet zich voort in 2014 met als kleine toevoeging dat de reiziger zich steeds kritischer opstelt als het gaat om kwaliteit van de accommodatie en authenticiteit van social travel bij de ‘locals’ thuis.

Vakantietrends 2014: natuurreizen
Vakantietrends 2014: natuurreizen

Trend 5. De natuur in
Naast de ‘braincation’ wint ook de natuurreis in populariteit om ons steeds vaker terug te trekken uit de digitale wereld. We verlangen massaal naar lichamelijke én geestelijke gezondheid en trekken er daarom vaker op uit in de natuur. Buitensporten en overnachten in de natuur, maar wel met enige vorm van luxe. Helemaal back to basic is ons blijkbaar net iets teveel.

Een reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.