Trans Mongolië Express deel 3: Beijing

De Trans Siberië Express brengt je volgens de traditionele route naar Vladivistok, maar zowel de Trans Mantsjoerije als de Trans Mongolië Express brengen je naar een ander indrukwekkend eindpunt: Beijing. Na Rusland, en in ons geval Mongolië, voeg je zo een bijzondere derde cultuur toe aan een toch al zo indrukwekkende reis.

Uitzicht na grensovergang in China
Uitzicht na grensovergang in China

De reis van Ulaanbaatar naar eindpunt Beijing neemt zo’n 30 uur in beslag. Je reist door de Gobi woestijn wat een indrukwekkend, maar, toegegeven, na enige tijd ook enigszins eentonig uitzicht geeft. Maar dat eentonige vergeet je zodra je de grens met China over bent, waarna het uitzicht van de dorre woestijn verandert in een schitterende groene omgeving. Maar voordat je zover bent brengt de grens tussen Mongolië en China een bijzondere ervaring met zich mee.

Denk namelijk niet dat de trein, zoals wij gewend zijn, zonder problemen de grens over rijdt. De sporen in China zijn anders dan die in Mongolië. Zo anders, dat er op de grens een bijzonder proces nodig is om de wielen van de treinstellen te vervangen. Iets wat een hoop tijd kost, maar wel bijzonder is om te zien. Je wordt namelijk treinstel voor treinstel met treinstel en al opgetild, waarna de nieuwe wielen onder de trein worden geplaatst voordat de reis kan worden vervolgd.

Beijing
Na 7865 kilometer afgelegd te hebben vanuit Moskou komt vervolgens de reis van cultuur naar cultuur met de Trans Mongolië Express ten einde in Beijing. Een bijzondere stad ter afsluiting van een bijzondere reis. Voor ons een stad waar we slechts enkele dagen te besteden hadden voordat het tijd was voor de doorreis naar Vietnam, maar ook met slechts een paar dagen de tijd is Beijing zeker de moeite waard. Bezoek het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad of breng de middag door in het schitterende park rondom het Zomerpaleis, gevuld met diverse tempels en een groot meer.

Heb je even genoeg tempels gezien of wil je de stad ontvluchten? Neem dan zeker de tijd voor een bezoek aan de Chinese Muur. Niets mooier dan je reis van ruim 7800 kilometer af te sluiten met een wandeling over een van de zeven nieuwe wereldwonderen die, zoals je treinreis, duizenden kilometers telt.

Wil je meer weten over de Trans Mongolie Express? Lees ook:
Trans Mongolië Express deel 1: Rusland
Trans Mongolië Express deel 2: Mongolië

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *