Reis lezend de wereld over: Alaska

Reis lezend de wereld over: Koning van de Yukon van Adam Weymouth

Reis lezend de wereld over met de boekentips van NLtraveler. Deze week: ‘Koning van de Yukon’ van Adam Weymouth. Over een indrukwekkende reis door Alaska.

Het verhaal

In dit boek neemt Weymouth je mee in zijn kano tijdens een reis over de rivier de Yukon. Hij volgt het spoor van de zalm, die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Alaska. Je reist mee van de bron tot aan de zee en krijgt zo een schitterend beeld van een wereld die op het punt staat te verdwijnen. Een wereld van mensen en vissen die leven in het laatste restje wildernis in Alaska.

Leeservaring

Alaska spreekt al jaren tot mijn verbeelding. Wanneer ik beelden zie van de grootste staat van Amerika raak ik direct onder de indruk van de ongerepte natuur, hoge bergen, eindeloze wateren en uitgestrekte bossen met bijbehorend scala aan wilde dieren. Dat dit boek me aansprak is dus ook niet zo gek. Mede ook doordat Adam Weymouth Alaska per kano (wauw!) ontdekt.

Het verhaal geeft een uniek inkijkje in het leven van de bewoners van Alaska. Doordat Weymouth per kano reist belandt hij op de meest bijzondere plekken aan het water waar hij meemaakt hoe het leven daar is. Een zwaar en uitdagend leven langs de rivier, maar tevens een rustgevend bestaan in de afgesloten wildernis. Hier en daar gaat het verhaal wat mij betreft iets te diep in op de geschiedenis van de zalm en de soorten die er zijn (of waren), maar het onderzoek daarnaar was dan ook de aanleiding van het boek. Daartegenover staan de meest mooie, beeldende omschrijvingen van de ongerepte natuur van deze avontuurlijke bestemming. Ik heb Alaska dan ook na het lezen van dit boek nog een paar plekken hoger op mijn bucketlist gezet.

Deel jij mijn nieuwsgierigheid naar Alaska? Duik dan zeker ook in ‘Koning van de Yukon’ van Adam Weymouth. Waarschuwing: Na het lezen wil je absoluut weer op reis!

Een ander boek over Alaska dat nog op mijn leeslijst staat: Met De Zon Als Kompas van Caroline van Hemert. Zij reisde vanuit Washington afwisselend op ski’s, in een kano en te voet, 6500 kilometer via de oerbossen van Brits Columbia, tot ver boven de Arctische grens.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *